[PRZEPIS] Wegańskie, najprostsze Brownie z batatów i daktyli (bez cukru)

0
20
Rate this post
Ciasto jako posiłek? Oczywiście. Dla totalnych oszołomów kulinarnych, w których gronie oczywiście i ja się znajduję. Wystarczy wszystko zmielić, zblendować, wymieszać, przerzucić do foremki i do piekarnika. Jak się pominie połowę składników to i tak wyjdzie, więc w nawiasach podaję bez czego można się obyć.
WEGAŃSKE, MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z BATATÓW I DAKTYLI

 

Potrzebne składniki:

  • 170 g batata (waga orientacyjna po obraniu, nie trzeba się dokładnie trzymać ilości)
  • 80 g świeżych daktyli Mozafati (waga już bez pestek)
  • 40 g płatków owsianych górskich (lub mąki owsianej czy innej dowolnej, np. orkiszowej)
  • 15 g niesłodzonego kakao
  • 30 g gorzkiej wegańskiej czekolady 70% kakao (bez cukru, jeśli zależy nam na przepisie bezcukrowym)
  • 1/3 szklanki wody (lub dowolnego mleka roślinnego)
  • 10 g siemienia lnianego (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki sody (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • Opcjonalnie: erytrol lub ksylitol do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
1. Batata pokroić, upiec do miękkości w rozgrzanym piekarniku (u mnie ok. 50 min w temp. ok. 190 stopni), wyjąć do ostudzenia.
2. Siemię lniane oraz płatki owsiane zmielić w młynku (w przypadku gotowej mąki – oczywiście jej nie mielić).
3. Posiekać czekoladę.
4. Zblendować świeże daktyle z batatami na gładką masę (ew. dodać odrobinę wody).
5. Wymieszać batatowo-daktylową masę ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
6. Przerzucić masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni i piec w takiej temperaturze ok. 50 minut, można z termoobiegiem, można i bez. Wyjąć do całkowitego wystudzenia, ewentualnie się nie poparzyć przy tej czynności.
Drobne uwagi:
  • Można do masy dodać także posiekane orzechy/migdały czy dowolne masło orzechowe.
  • W wersji bezglutenowej wystarczy użyć bezglutenowych płatków owsianych/mąki i bezglutenowego proszku do pieczenia (jeśli się go używa).
  • Górę można oblać polewą czekoladową (roztopić gorzką czekoladę z odrobiną oleju kokosowego), posypać czymś, czy posmarować kremem czekoladowym z daktyli.
  • Ja używam gorzkiej czekolady Wawel bez cukru (70% kakao), jednak jeśli nie zależy Ci na całkowicie bezcukrowym przepisie, to każda „zwykła”, wegańska, gorzka czekolada będzie dobra.
  • Mój przyspieszający robotę TIP: przygotować na zapas proporcjonalnie większą ilość masy z batatów, daktyli oraz kakao i zamrozić w kilku mniejszych, pojedynczych porcjach. Kiedy chcesz zrobić brownie, to wystarczy wyjąć porcję, dodać resztę składników oraz trochę wody do konsystencji, wymieszać i przerzucić do foremki.
  • Zmielone siemię lniane, sodę i proszek do pieczenia można pominąć w przepisie i właściwie większej różnicy nie będzie – wychodzi bez problemu.
  • Na ciepło brzmi zachęcająco, ale wg mnie jednak zdecydowanie warto poczekać do całkowitego wystudzenia – wtedy ciacho robi się fajnie zbite, łatwo odchodzi od papieru do pieczenia i mocno czuć czekoladowość.
Wartości odżywcze dla całego przepisu (375 g):
760 kcal
Białko: 17,7 g
Węglowodany: 144,6 g
Tłuszcze: 20,6 g
418 mg wapnia
11,5 mg żelaza
280,2 mg magnezu
3,6 mg cynku
Wartości odżywcze w 100 g:
203 kcal
Białko: 4,7 g
Węglowodany: 38,6 g
Tłuszcze: 5,5 g
112 mg wapnia
3,1 mg żelaza
74,9 mg magnezu
1 mg cynku