Prawidłowe łączenie pokarmów – owoców, warzyw, tłuszczów

0
12
Rate this post

Prawidłowe łączenie pokarmów. Dlaczego o nim tak często wspominamy na surowym weganizmie? Otóż jest to bardzo istotne przede wszystkim w kontekście sprawnego, bezproblemowego trawienia, ale także i poważniejszych dolegliwości, jak np. problem z candidą, o którym wspominałam we wpisie o łączeniu cukru z tłuszczem w kontekście diety 80/10/10.

Ten post odnosi się tylko do witarianizmu, a więc mowa tu tylko o surowych, roślinnych produktach. Nie będę pisać o łączeniu nabiału, zwierzęcych zwłok czy produktach roślinnych, których nie spożywa się na surowo.

Prawidłowe łączenie pokarmów, to nic innego, jak spożywanie ich w jednym posiłku, a także zachowanie odpowiednich odstępów pomiędzy spożywaniem konkretnych grup pokarmowych, aby nie zdążyły połączyć się jeszcze zanim zostaną strawione.

O strączkach i zbożach jest oczywiście mowa w kontekście kiełków lub moczonych nasion, które można spożywać w surowej postaci.

Na wstępie jeszcze, co warto mieć na uwadze, to czas trawienia poszczególnych produktów spożywczych. Także i od tego zacznę.

 

CZAS TRAWIENIA (na pusty żołądek, czas orientacyjny):

  • Woda: 0-10 min
  • Soki (świeżo wyciśnięte): 15-30 min
  • Zblendowane owoce (szejki/smoothie): 20-30 min
  • Melony, arbuzy: 20-30 min
  • Owoce: 30-40 min
  • Warzywa: 30-50 min
  • Warzywa skrobiowe: 60 min
  • Orzechy i nasiona: 2-3 godz.
  • Owoce tłuste: 2-3 godz.
  • Rośliny strączkowe, zboża: 1-2 godz.

ŁĄCZENIE POKARMÓW

 

ZIELONE LIŚCIASTE WARZYWA i SELER NACIOWY

Przykłady: wszelkie sałaty (np. rzymska, masłowa, lodowa, rukola, roszponka), szpinak, seler naciowy, zioła (np. bazylia, oregano, mięta), natki, dziko rosnące rośliny liściaste (np. pokrzywa, liście mniszka).

Korzystne połączenia: zielone liście bardzo łatwo się trawią i mogą być łączone ze wszystkimi innymi grupami produktów.

WARZYWA

Przykłady: 
cukinia, bakłażan, kapusta, kalafior, kukurydza, brokuł, brukselka, papryka, groszek, jarmuż, ogórek, szparagi, szczypior, cebula, czosnek, por, rzodkiewki, rzepa.

Te warzywa są nieco trudniejsze do strawienia niż zielone liściaste.

Korzystne połączenia: łączą się dobrze z zielonymi liśćmi, innymi warzywami, roślinami strączkowymi i zbożami, orzechami i nasionami, tłustymi owocami, skrobiami i zbożami.

Niekorzystne połączenia: ze słodkimi i półkwaśnymi owocami oraz melonami.

Zachowaj ostrożność: podczas łączenia ich z owocami kwaśnymi.

WARZYWA WYSOKOSKROBIOWE i ZBOŻA

Przykłady: marchewka, słodkie ziemniaki, dynia, buraki, kiełkowane zboża: jęczmień, gryka, pszenica, quinoa.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi i warzywami.

Niekorzystne połączenia: z owocami kwaśnymi, półkwaśnymi, słodkimi oraz owocami tłustymi.

Zachowaj ostrożność: podczas łączenia ich z roślinami strączkowymi, orzechami i nasionami.

ROŚLINY STRĄCZKOWE

Przykłady: kiełkowana/moczona ciecierzyca, soczewica, fasola mung i inne fasole.

Rośliny strączkowe nie są najłatwiejsze do strawienia, dlatego warto sprawdzić na sobie, jak nasz organizm sobie z nimi radzi.

Korzystne połączenia: dobrze łączą się z innymi roślinami strączkowymi, warzywami i zielonymi liśćmi.

Niekorzystne połączenia: z owocami słodkimi, półkwaśnymi, kwaśnymi oraz owocami tłustymi.

Zachowaj ostrożność: podczas łączenia ich ze skrobią i ziarnami oraz orzechami i nasionami.

ORZECHY i NASIONA (PESTKI)

Przykłady: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy ziemne, nasiona dyni, nasiona słonecznika, orzechy włoskie.

Orzechy i nasiona powinny być jedzone w rozsądnych, umiarkowanych ilościach. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu nie warto z nimi przesadzać.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi, warzywami i owocami kwaśnymi. 

Niekorzystne połączenia: z roślinami strączkowymi, skrobiami, melonami, owocami słodkimi i półsłodkimi oraz owocami tłustymi.

OWOCE KWAŚNE

Przykłady: grapefruit, ananas, karambola, porzeczki, cytryny, limonki, pomarańcze, truskawki, kiwi, pomelo, kumkwat, pomidory.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi, owocami półkwaśnymi.

Niekorzystne połączenia: ze słodkimi owocami, melonami, roślinami strączkowymi, skrobiami.

Zachowaj ostrożność: podczas łączenia ich z warzywami, orzechami i nasionami, olejami, tłustymi owocami.

OWOCE PÓŁKWAŚNE

Przykłady: papaja, jabłka, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, wiśnie/czereśnie, gruszki, śliwki, mango, maliny/jeżyny, borówki, tamarillo, longan, guawa.

Korzystne połączenia: z owocami kwaśnymi, owocami słodkimi i zielonymi liśćmi.

Niekorzystne połączenia: z melonami, warzywami, roślinami strączkowymi, skrobiami, orzechami i nasionami, tłustymi owocami.

OWOCE SŁODKIE

Przykłady: banany, daktyle, mangosteen, jackfruit, plantan/platan, sharonki (kaki/persymona), figi, cherimoya, karob.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi, owocami półkwaśnymi.

Niekorzystne połączenia: z warzywami, roślinami strączkowymi, skrobiami, orzechami i nasionami, tłustymi owocami i owocami kwaśnymi.

MELONY

Przykłady: arbuz, melon miodowy, melon galia, melon zimowy, kantalupa.

Melony bardzo szybko przechodzą przez żołądek i układ trawienny i zazwyczaj słabo łączą się z większością innych grup produktów spożywczych. Najlepiej spożywać je jako monoposiłki, bez połączeń z innymi produktami.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi.

Niekorzystne połączenia: wszystkie inne grupy produktów poza zielonymi liśćmi.

OWOCE TŁUSTE

Przykłady: młody kokos, awokado, durian, oliwki.

Korzystne połączenia: z zielonymi liśćmi.

Niekorzystne połączenia: z owocami słodkimi i półkwaśnymi, melonami, orzechami i nasionami, roślinami strączkowymi i zbożami.

Zachowaj ostrożność: podczas łączenia ich z owocami kwaśnymi i warzywami.

A NA KONIEC SKRÓTOWO KILKA OGÓLNYCH ZASAD

  1. Nie należy popijać posiłków. Dobrze byłoby pić min. 20 min przed posiłkiem i min. godzinę po posiłku.
  2. Owoce najlepiej jeść samodzielnie, bez połączeń z innymi grupami produktów – wyjątek stanowią zielone liście (jak szpinak, sałata), które dobrze się łączą z każdą grupą. Owoce najlepiej spożywać na czczo.
  3. Melony powinny być zawsze jedzone jako monoposiłki (bez połączeń z innymi produktami, ew. z zielonymi liśćmi)
  4. Zieleninę można łączyć z każdą inną grupą produktów.
  5. Należy całkowicie unikać połączenia cukru z tłuszczem, czyli owoców słodkich i półkwaśnych z orzechami, nasionami, owocami tłustymi czy olejami. Szerzej o temacie (nie)łączenia cukru z tłuszczem pisałam w tym wpisie.