Owoce, warzywa.. ..gdzie i jak je przechowywać? Dwie listy, trochę darmowych clipartów zaczerpniętych z Internetu i tak powstała prosta grafika ze wskazówkami przechowywania danych produktów.
A także kilka dodatkowych wyjaśnień, wskazówek:
- Zielone warzywa i liście (np. sałata, brokuły, szparagi, ogórki) nie powinny być przechowywane z produktami, które wydzielają etylen (papryka, banany, jabłka, gruszki, pomidory). Szybciej wtedy żółkną i się psują. Warzywa i owoce generalnie nie powinny być przechowywane razem.
- Jabłka w moim zestawieniu pojawiły się w obydwu grupach. Przechowywane w niskiej temperaturze nieco dłużej zachowają trwałość, jednak można je przechowywać także poza lodówką – wtedy stają się nieco bardziej miękkie i oczywiście nie są tak zimne.
- Śliwki czy papryka także mogłyby trafić do obydwu grup, podobnie jak i kilka innych owoców i warzyw. Jednak wg mnie lepiej „siedzi” im się w lodówce. W przypadku niedojrzałych śliwek warto zostawić je w temperaturze pokojowej, aby osiągnęły etap wskazany do konsumpcji.
- Truskawki, maliny, poziomki, jagody, borówki – należy przechowywać razem z szypułkami, nieumyte.
- Przekrojone, napoczęte (lub pozbawione pestki) owoce i warzywa powinny trafić do lodówki.
- Owoce egzotyczne najlepiej czują się w cieple i spokojnie powinny dojrzewać w wyższych temperaturach. Jeżeli jednak jakiś owoc egzotyczny jest już bardzo dojrzały to lepiej podrzucić go do lodówki, żeby się nie zepsuł.
- Świeże daktyle (chyba wszystkie gatunki) należy przechowywać w chłodzie, jednak jest to zazwyczaj napisane na pudełku, więc nie wspominałam o nich na liście.
Oczywiście – ilu ludzi, tyle sposobów i pomysłów. Ja bazowałam głównie na własnych doświadczeniach, ale także wspierając się internetowymi informacjami i spostrzeżeniami innych.
Również sama nie stosuję się do wszystkiego, co zamieściłam w tabelce. Dla przykładu – arsenał cytryn zawsze przechowuję w lodówce i mają się tam bardzo dobrze, mimo, że wskazane jest trzymać je poza nią. Czosnek w ostatnim czasie też zaczęłam wrzucać do lodówki.